středa 29. dubna 2015

Lapbooky na téma ČAS

Dnes jsme strávili spoustu ČASU výrobou lapbooků na téma ČAS. Lapbooky jsou knížky, které v sobě obsahují plno informací, obrázků, výstřižků, překvapení, obálek, skládaček, ...

Už minulý týden jsme si v prvouce začali povídat o čase a o hodinách. Dnes jsme v tom pokračovali. Povídali jsme si na koberci o tom, co všechno s časem souvisí. A představili jsme si druh knížek, které budeme vyrábět. Děti měly k dispozici nápovědu na tabuli i velké množství materiálu, ze kterého mohly vybírat. Jako inspiraci měly i knížky z knihovny, encyklopedie, kamarády.


Po výběru barvy desek jsme se společně pustili do práce. Každý si našel místo, kde se mu dobře pracuje a dětem pod rukama začaly vzkvétat knihy. Někdo pojal ČAS jako prezentaci hodin, jiný se zaměřil na časová pásma, některé děti zajímala minulost a budoucnost, někdo setřídil měsíce v roce a roční období, plno dětí zaujaly digitální číslice nebo římské číslice.

Naučili jsme se vyrábět obálky, skládat papíry a lepit je tak, aby se pak daly rozložit, naučili jsme se pracovat s místem, promyslet si práci dopředu, uvažovat v souvislostech a tak, aby výsledek měl hlavu a patu.

Děti v průběhu dne chodily a zkoumaly nápady svých spolužáků, doplňovaly si informace v knížkách, psaly, třídily, lepily, kreslily, někdo dokonce vymyslel básničku.

V závěru dne si děti vylosovaly dvojice a vzájemně své práce prezentovaly. Kdo chtěl, mohl prezentovat i na kameru :)

Výsledek stojí za to. Podívejte se na fotky a videa z dnešního dne (je jich trochu víc):
































Video - Dominik:

asdf

Video - Laurinka:



Video - Matěj H.:



Video - Matěj T.:



Video - Roman:

1 komentář: